De bio-ethanol haard is in opkomst. Deze openhaard is het antwoord op alle nadelen die bij de aanschaf van een gewone openhaard komen kijken, zoals rook- en roetvorming. Bio-ethanol is een natuurlijke brandstof, afkomstig van bijvoorbeeld suikerriet, maïs of suikerbiet. Dit maakt bio-ethanol een zeer schone en goedkope brandstof die ook nog eens beter is voor het milieu. Wie voor deze sfeerhaard kiest heeft geen last van rookgeuren of aanslag op de muren en in principe is een schouwmantel bij deze haard ook overbodig. Wie toch het liefst een openhaard mèt schouw in huis wil, kan dan voor een zogenaamde sierschouw kiezen.

Bio-ethanolhaard en een sierschouw

Hoewel een schouw bij deze haard dus niet nodig is, kun je er toch voor kiezen om deze wel te laten plaatsen. Deze schouwmantels worden ook wel een sierschouwen genoemd. Ze zijn vaak gemaakt van natuursteen, wat ervoor zorgt dat geen enkele schouw hetzelfde is. Omdat ze met de hand worden vervaardigd, kan de kleur enigszins afwijken van de kleur die je bij het uitkiezen van je haard hebt gezien. Verder heb je bij een schouwmantel voor de sier de keuze uit een frontschouw, die vóór de openhaard wordt geplaatst of een omloopschouw, die er helemaal omheen worden gezet.

Ventilatie bij een bio-ethanolhaard

Ook bij wie de bio-ethanolhaard in huis brandt, is het noodzakelijk om voor enige ventilatie te zorgen. Dit is weliswaar een stuk minder belangrijk dan bij houthaarden, toch komen er bij een verbrandingsproces altijd gassen vrij, die een weg naar buiten moeten kunnen vinden. Heb je deze sfeerhaard in huis, zorg dan altijd dat er ergens een raampje openstaat of dat de ruimte op een andere manier wordt geventileerd. De bio-ethanolhaard kan verder voor flink wat warmte zorgen. Gelukkig zijn bijna alle bio-ethanolhaarden voorzien van een brander, waarmee je deze warmte kunt reguleren.