Naast elektrische auto’s, barbecues of gitaren, heb je tegenwoordig ook elektrische haarden. Een elektrische haard kent vele voordelen die een openhaard met echt hout niet heeft. Toch legt deze haard het soms af tegen de populaire gashaard, die dezelfde voordelen als de elektrische haard biedt, maar die qua uitstraling dichter in de buurt komt bij de ouderwetse houthaard. Wel heeft een elektrische haard als voordeel dat deze niet hoeft te worden aangesloten, zoals bij een gashaard wel het geval is. Daarvoor moet immers een gasleiding worden geplaatst.  Ook is er geen schouw of rookkanaal nodig. Wil je echter de uitstraling van een klassieke openhaard zo dicht mogelijk benaderen, dan kan daar natuurlijk wel voor gekozen worden.

Werking van de elektrische haard

Een elektrische haard werkt uiteraard op elektriciteit. Je hoef alleen de stekker in het stopcontact te steken en je kunt genieten van je eigen haardvuur. De warmte van de haard is direct voelbaar is in de ruimte waar hij brandt. De vlammen worden mogelijk gemaakt door een aantal elektrische deeltjes, die een brandend vuur laten zien dat bijna niet is te onderscheiden van echt haardvuur. Hiervoor worden zeer geavanceerde afbeeldingen gebruikt, die aan de hand van de laatste grafische technieken tot stand zijn gekomen. Dit maakt dat de elektrische haard een veilig alternatief is voor huishoudens waar kinderen of dieren wonen, omdat er sprake is van gesimuleerd vuur.

Waarom kiezen voor een elektrische haard?

Hoewel het natuurlijk niet om een echte openhaard gaat, biedt een elektrische haard toch vele voordelen. Mocht je al een bestaande haardruimte hebben, al dan niet met schouw, dan kunnen de elektrische deeltjes daar makkelijk in geplaatst worden. Dan hoef je de haard alleen nog te installeren op het elektriciteitsnetwerk (een gewoon stopcontact van 220 volt volstaat al) en dan is hij gereed voor gebruik. Ook is een elektrische openhaard goedkoper dan bijvoorbeeld een haard op gas, omdat de kosten voor het verbruik van elektriciteit lager liggen dan die voor gas.

Een compleet overzicht van alle beschikbare schouwmantels met een elektrische haard vind u op de volgende website: www.classicflame.nl