Wie een openhaard in huis wil, maar geen zin heeft om in de weer te gaan met houtblokken, aanmaakblokjes en vuur, kan kiezen voor een gashaard. Met één druk op de knop zit je voor een knetterend haardvuurtje en ben je daar weer klaar mee, dan zet je hem ook zo weer uit. Een gashaard scheelt in schoonmaakwerk, brandgevaar en onderhoud. Daarbij heb je minder last van die typische rookgeur achteraf in je huis. Hoewel een gashaard alle ongemakken van een gewone openhaard niet heeft, halen sommige mensen toch liever een echte openhaard in huis vanwege de typische sfeer die het met zich meebrengt. Tegenwoordig kun je je gashaard echter ook het charisma van een ouderwetse openhaard geven, door er een mooie, passende schouwmantel bij uit te kiezen.

Verschillende schouwmantels bij een gashaard

Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen bij het uitzoeken van een bijpassende schouwmantel voor je gashaard. Wil je een klassieke schouw dan is het zaak dat je een model kiest, waarvan de afmetingen op die van je gashaard aansluiten, aangezien een klassieke schouw qua afmetingen moeilijker kan worden aangepast. Een moderne, nieuwe schouw daarentegen kan precies op maat worden gemaakt en is dus goed af te stemmen op de haard die je in gedachten had. Heb je al wel een schouw in huis, maar nog geen haard, dan kun je kiezen voor een inzethaard die in de schouw wordt geplaatst. Dit heeft alleen als nadeel dat het resultaat minder mooi is, dan wanneer je een schouwmantel en een haard samen laat inbouwen.

Achtergrond van de schouwmantel

Heb je eenmaal besloten welke schouwmantel je bij welke haard laat plaatsen in je huis, dan heb je tot slot nog de keuze uit een aantal verschillende achterwanden, die het plaatje compleet maken. Ga je bijvoorbeeld voor een vlakke achterwand van zwart materiaal, dan zorgt dit ervoor dat de vuurvlammen in je haard optimaal tot hun recht komen. Dit geldt in mindere mate voor een achterwand van steen, maar deze geeft je gashaard op zijn beurt weer meer de uitstraling van een echte, ouderwetse openhaard.

Een compleet overzicht van al onze gashaarden vind u op: Gashaarden.be