De geur van brandend hout, het geluid van knetterend vuur, voor sommige mensen gaat er niets boven een echte houthaard. Bij de houthaard is het nog de bedoeling dat je zelf het vuur aanmaakt, aangezien deze op echt vuur brandt. Houthaarden kunnen nogal eens een gevoel van nostalgie oproepen, omdat ze vooral vroeger veel te vinden waren in de huizen van mensen. Op dit moment maken ze echter een comeback en zie je ze weer steeds vaker terugkomen in het interieur. Bij een traditionele houthaard hoort natuurlijk ook een mooie schouwmantel en waar deze er bij andere haarden meestal is voor de sier, is een schouw bij een houthaard noodzakelijk om alle rook op te vangen en af te voeren.

Schouwmantel en schoorsteen

Hoewel een echte houthaard natuurlijk zorgt voor meer rookaanslag op de muren in huis, worden er steeds betere afvoersystemen ontwikkeld om al deze rook af te voeren. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf op kunt letten wanneer je een houthaard met schouw in huis hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze voldoende worden schoongehouden en regelmatig worden onderhouden. Verder is het belangrijk dat ze goed geïsoleerd zijn en dat zowel het materiaal van de haard en de schouw als de omliggende materialen bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen.

Houthaard en het milieu

Waar het hebben van een houthaard eerder nog schadelijk kon zijn voor het milieu, is hier tegenwoordig geen sprake meer van. Voor de houtblokken wordt namelijk niet meer speciaal gekapt, maar zogenaamd ‘afvalhout’ gebruikt. Dit wil zeggen dat het hout anders weggegooid zou worden of zou wegrotten in het bos. Belangrijk is wel dat het hout voor de haard goed droog is en er geen verfspatten meer op zitten, aangezien dat slecht kan zijn voor het milieu als deze worden aangestoken, vanwege de stoffen die er dan vrijkomen. Voor de aanschaf van een houthaard is het natuurlijk belangrijk om over een goede voorraad houtblokken te beschikken, zodat je op elk gewenst moment kunt stoken. Dit kan insecten met zich meebrengen dus zorg dat je de houtblokken op de juiste plek bewaart.