De waterdamp haard geeft je het beeld van een dampend vuurtje in je openhaard, terwijl je eigenlijk gewoon naar een 3D beeld van vlammen kijkt, dat wordt gecreëerd door verdampt water waar licht op schijnt. Door hun veelzijdigheid kunnen waterdamphaarden modern en tijdloos tegelijk zijn. Omdat de haard aan de voorkant geen glas heeft, kun je hem op veel verschillende plekken in je interieur neerzetten. Zo kun je de haard een wat klassiekere look geven door er een schouw omheen te plaatsen. Kijk je echter liever tegen een modernere variant aan, dan kan je hem aan de muur laten bevestigen of de haard gewoon helemaal vrijstaand houden.

Hoe werk een waterdamphaard

Wat je nodig hebt voor een waterdamphaard is water en stroom. In de haard zit een ingebouwd waterreservoir. Het water hierin wordt verwarmd, waarna het gaat verdampen. Door hier een bepaald licht op te schijnen wordt de illusie van een brandend haardvuur gecreëerd. De vlammen die je ziet zijn dus niet echt warm. Het enige wat je hoeft te doen om de haard ‘aan te steken’, is zorgen dat het reservoir gevuld is en de stekker in het stopcontact zit. Dan verschijnt er, als het water voldoende is opgewarmd, een knisperend vuurtje in beeld. Gemiddeld brandt een waterdamphaard 8 tot 10 uur op een liter water.

Voordelen van een waterdamphaard

De waterdamphaard is zowel milieu als kindvriendelijk en daarom voor veel mensen een logische keuze als openhaard in huis. De haard behoeft van nature uiteraard geen schouwmantel voor rookafvoer, aangezien het hier niet om echt vuur gaat, maar om de illusie van brandend vuur in een haard. Veel mensen vinden het echter niet alleen aantrekkelijk om de illusie van brandend vuur te creëren, maar ook die van een echte openhaard. Daarom is het mogelijk om bij de aanschaf van de waterdamphaard voor een bijpassende schouwmantel te kiezen in verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan een doorkijk haard om de spectaculaire vlammen van de waterdamphaard van alle kanten te kunnen bewonderen. Of aan een klassieke schouw van natuursteen, waarmee je de openhaard een wat traditionelere uitstraling geeft.

Een compleet overzicht van alle beschikbare schouwmantels inclusief waterdamp haard vind u op de volgende website: www.waterdamphaarden.nl